Friday, April 11, 2008
Here goes:
Antipodes' Cheesecake
For the base :
- 2/3 of a packet of sweet plain biscuits (I like Ginger nut style but a plain tea biscuit is ok too)
- 75 g butter or margarine
For the filling :
- 500g cream cheese or fromage frais
- 1 lemon
- 3 tablespoons of crème fraîche or sour cream
- 120g caster sugar
- 80g plain flour
- 4 eggs
Making the base :
- Finely crush the biscuits. Melt the butter and mix it with teh biscuits crumbs. Press this evenly into the base of the tin.
Making the filling :
- Grate the lemon rind and juice the lemon. Mix cream cheese, lemon juice and rind and beat with the beater for 1 minute.
- Add the cream and beat again 2-3 minutes.
- Add sugar and flour and beat to mix.
- Add the eggs one at a time and beat until mixture is thick and smooth. Pour onto the biscuit base in the tin.
- Cook in a moderately slow oven (160ºc) for 1h, 1¼h. The cheesecake will swell slightly and may crack - it is cooked when it is golden around the edges and still a little soft to the touch in the middle. Turn of the oven, leave the door ajar and let cake cool in oven for about 45 mins.
Preferably, make the day before, serve cold with whipped cream and fresh fruit (strawberry or passionfruit coulis is delicious with it).
Le Cheesecake d'Antipodes (French version)
- 2/3 d’un paquet de biscuits secs (style petit beurre ou même speculoos)
- 75 g de beurre ou margarine
Pour la garniture :
- 12 petits suisses (bien égouttés)
- 1 citron
- 3 cuillerées à soupe de crème fraîche
- 120g de sucre en poudre
- 80g de farine
- 4 œufs
- Ecraser les biscuits secs finement. Faire fondre le beurre au micro-ondes et mélanger avec les biscuits. Mettre ce mélange dans le fond du moule, en appuyant pour le tapisser bien.
- Râper la zeste de citron et presser pour récupérer le jus. Mélanger zeste, jus et petit suisse, battre avec le batteur 1 minute.
- Ajouter la crème fraîche et battre 2-3 minutes.
- Ajouter sucre et farine et battre pour mélanger.
- Ajouter les œufs et battre quelques minutes jusqu’à l’obtention d’une crème épaisse et bien lisse. Verser ceci sur le fond du moule.
- Faire cuire à four moyen (160º) pendant 1h, 1¼h. Le gâteau doit gonfler et être un peu doré quand il est cuit. Eteindre le four, ouvrir un peu la porte et laisser le cheesecake dans le four encore 45 mins.
Servez de préférence le lendemain, bien froid (on peu ajouter de la chantilly ou des fruits frais (avec des fraises, c’est un délice).
Labels: cheesecake, recipe
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